Starševstvo

Česa ne potrebujete za dojenčka?

Pred kratkim sem na spletu zasledila seznam pripomočkov, ki jih za otroka ne potrebujete (izkazalo se je, da gre za seznam pripomočkov za katere so anketirani starši najpogosteje rekli, da so jih kupili, a jih niso potrebovali).

Na seznamu najbolj pogostih zgrešenih nakupov se je znašlo naslednje:

– nosilka kengurujček (Smo kupili in tudi uporabljamo, a nekje od tretjega meseca naprej. Pri prvem smo jo nato uporabljali nekje do leta in pol, po naši izkušnji je uporabna predvsem tam, kjer poti niso primerne za voziček, pri uporabi javnih prevoznih sredstev … Splača se investirati v kvalitetno nosilko uporabno dlje časa, če imate možnost, pa vsekakor priporočam izposojo, saj je vsaj naša ostala lepo ohranjena po prvem otroku in predvidevam, da bo tudi po drugem.)

– duda (Smo jo imeli, a kot kaže bo pri obeh otrocih ostalo pri tem, da jo bosta uporabljala le nekje do 3. meseca. V kolikor eno zavrnejo, raje ne pretiravajte z nakupom 1001 različnega modela, ampak se pač sprijaznite, da je otrok noče. Morda je celo boljše tako.)

– otroški gugalnik (Pri prvem ni bilo absolutno nobene potrebe, pri drugi smo ga kupili in pride prav predvsem med kuhanjem, da nas lahko v kuhinji opazuje. Kupili smo takšnega, ki ima dokaj veliko nosilnost, ker smo pravilno predvideli, da ga bo želel tudi starejši otrok preizkusiti.)

– steklenička za mleko (Kupili pri vsekem eno, uporabljamo, ko mene ni in si mleko načrpam. Tudi tukaj nikar ne pretiravajte in kupite zgolj, če boste potrebovali.)

– grelnik otroških stekleničk (Nimamo in ne vidimo potrebe. Je pa najbrž koristen, če ne dojite.)

DSCN3918

– koš za plenice (Nismo kupili, ne vidim potrebe. Kupili smo navaden kovinski koš, ki se zapira in ki je pri otroških kakcih dovolj učinkovit proti širjenju vonjav, praznimo ga na dva ali tri dni, ko se bomo rešili plenic, pa bo uporaben v otroški sobi ali kopalnici.)

– ležalnik za dojenčka – velja enako kot za gugalnik, saj smo kupili oboje v enem

– sterilizator (Smo kupili, a ga iskreno rečeno ne bi potrebovali, priporočam da si ga po potrebi izposodite ali kupite rabljenega.)

– vrtiljak za nad posteljico (Kupili smo mobile v Ikei, pa ne bi bilo nobene potrebe, saj ga potem tako bolj ali manj nismo uporabljali. Naša otroka sta v posteljici namreč samo takrat, ko spita – pa še takrat ne najbolj redno ;)).

– otroška stajica (Kupili a je bilo popolnoma nesmiselno. Uporabljal jo je šele, ko je znal sam odpreti zadrgo (tako rad, da jo je na koncu uničil) in se je rad noter skrival, najbolj uporabna pa je kot skladišče igrač (in nismo edini s takšno izkušnjo :).)

Kar pa me je pri rezultatih ankete resnično šokiralo je to, da manj kot polovica otrok nosi oblačila starejšega sorojenca, le četrtina jih ima voziček od starejšega, še manj pa igrače in posteljico.

Izjemno nizki so tudi odstotki tistih, ki so si za otroka kaj izposodili. Moram sicer priznati, da smo za prvega vse kupili, a razlog je bil enostavno ta, da je bil naš otrok prvi tako v celem ožjem sorodstvu kot tudi v prijateljskem krogu. Ker sva planirala še enega, sva vse shranila, nekatere reči tudi vmes posodila, zdaj pa se jih, ko jih tamala preraste poskušam čimprej rešiti (naj le krožijo). In čeprav sta moja otroka različnih spolov brez problema ponovno uporabljamo voziček, posteljico, oblekice in tudi nekatere igrače, ki niso bile preveč uničene in prežvečene. Po potrebi kupimo kak nov kos oblačil, čeprav so nas s temi dodobra založili sorodniki in prijatelji, nekaj smo si jih tudi izposodili in težko bi rekli da dete trpi zaradi tovrstne reciklaže. Iskreno rečeno bi se mi kupovanje vsega novega za mesec uporabe zdelo preprosto absurdno. Zato smo že prvič v večini kupovali nevtralne barve. Tako smo se (ob srečnem naključju, da sta glede na čas rojstva v letu narazen le dober mesec) izognili nakupu praktično vsega za drugega dojenčka.

Zato dragi (bodoči starši) vem, da se je težko upreti vsem luštnim stvarem, s katerimi vas zasipava splet, a zavedajte se, da najmlajši res hitro prerastejo oblekice, igrače in nenazadnje tudi voziček. Pri nakupovanju zato poskušajte izhajati iz potreb, ki nastanejo. Podobno kot mi, boste še vedno kupili kaj neuporabnega, a se boste najbrž vsaj nekaterim stroškom izognili. In morda preberite še tole.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s