Knjižna polica · Vrtičkar

Najine najljubše knjige o vozilih

Doma imamo velikega oboževalca vseh mogočih in nemogočih prevoznih sredstev (interes se širi na področje vsega, kar se vrti kot recimo kolovrati in mlini). Interes se seveda kaže tudi na področju knjig, ki so, ko je izbira prepuščena njemu usmerjene v gradbišča in kmetije. Ker tej njegovi ljubezni pri izbiri knjig sledimo tudi drugi, ni nič čudnega, da naša knjižna polica obsega kar nekaj gradiva na to tematiko.

Njemu so ljube skoraj vse knjigice s to tematiko, meni pa ne čisto vse, a obstaja nek presek, kjer ima trenutno nesporno prvo mesto knjiga Vozila in stroji malo drugače Tehniške založbe Slovenije. Knjiga se ponaša s čudovitimi in izjemno natančnimi ilustracijami resnično pestrega nabora vozil in strojev, a kar je najbolj zanimivo za male in velike so številne možnosti premikanja vozil, vrtenja in mnogi zavihki s pomočjo katerih pokukamo v notranjost vozil. Priznam, ko sina ni, se včasih z njimi igram tudi sama. Verjamem, da bo tudi njemu ostala še dolgo zanimiva. A pozor – čeprav naš triletnik nikakor ni grob s knjigicami, so se nekateri premični delci že uničili. Najbrž niso predvideni za otroka, ki jih zavrti, premakne, odpre … tudi več desetkrat zapored. Veselje pa kljub vsemu ostaja.

Visoko na seznamu priljubljenosti še vedno kotira tudi Rdeči traktor (Založba Didakta). Ljubka majhna knjižica, za ljubke majhne roke. Glavna atrakcija so kajpada vrteča se kolesa, a tudi dogodivščine kmeta Jake niso od muh. Bila je ena tistih knigic, ki sem mu jih preprosto morala kupiti (nenazadnje, a lahko obstaja kaj boljšega za fanta, katerega najljubša stvar so rdeči traktorji). Kupljena, ko je bil star nekje leto dni, še pri dobrih treh ostaja ena njegovih najljubših. Zdaj se lahko ob njej že bistveno več pogovarjava, no vsebino pa tako pozna že skoraj na pamet.

IMG_1649

In še ena knjigica, ki jo je dobil še kot dojenček, a je včasih še vedno zanimiva – Hrupni vlaki. Čeprav so vlaki hrupni, niso niti približno tako kot nekatere droge zvočne knjigice (prav tako za razliko od mnogih zvočnih knjig njihov zvok ni nadležen in vas najbrž ne bo skoraj infarkt, ko jo nepričakovano vklopite). Če so otroku okrog enega leta zanimivi predvsem puhajoči zvoki, mu pri treh lahko razložite razliko med vlaki nekoč in danes, predstavite, kako se bo vozil s podzemno železnico in še kaj … In po dveh letih in pol baterija še vedno deluje :). V zbirki so izšla še druga hrupna vozila.

IMG_1655

Ker je svet kajpada poln malih navdušencev nad vozili, so tudi police knjigarn polne knjig na to temo. Tako še zdaleč nismo vseh prebrali. Obvezno gre vsaj ena na to temo z nami iz knjižnice. Nazadnje naju je navdušila kartonka Na gradbišču (Rebecca Finn, Založba Mladinska knjiga), ki je med drugim tudi dobitnica zlate hruške (znaka za kakovost otroških in mladinskih knjig). Knjiga nudi podobne funkcije kot prva s tega seznama, a je primerna tudi (predvsem) za mlajše bralce (tam okrog enega leta).

Katere pa so vaše najljubše knjigice? Tudi vaš malček obužuje vozila? Imate kakšno zanimivo priporočilo?

 

 

 

Advertisements

One thought on “Najine najljubše knjige o vozilih

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s