Potepanja

Po Ljubljani naokrog

V zadnjem letu smo precej časa preživeli v naši prestolnici in v tem času sem jo v mnogih ozirih raziskala bolje kot v štirih letih študija. No predvsem pa drugače 😊.

Tokrat tako ponujam strnjen pregled predlogov za dejavnosti, ki bodo najbrž zanimive tudi za otroke.

Ljubljana premore kar nekaj zelo solidnih igralnic, nam se je najbolj prikupila Mala ulica. Dovolj majhna, da otrok ni treba preveč loviti naokoli, a dovolj velika, da ostane zanje zanimiva. Dodaten plus je zunanje igrišče. Naš taveliki (takrat star tri in pol) se je temeljito zdivjal tudi v Lollilandu, še najmanj je mene osebno prepričal Minicity, saj menim da ponudba ne opravičuje sorazmerno visoka vstopnine, sploh ob dejstvu, da vse skupaj deluje kot reklama za ponudnike različnih storitev.

Seveda igralnice še zdaleč niso edina atrakcija. Otrokom bo skoraj zagotovo všeč vožnja s tirno vzpenjačo na grad, sploh če ga združite z ogledom Lutkovnega muzeja. Pa tirna vzpenjača ni edina zanimiva možnost prevoza v Ljubljani. Tukaj so kajpada še ladjice po Ljubljanici. Pa Kavalir in vlakec. Vsega nismo uspeli preizkusiti, od ladjic pa definitivno priporočamo tole. Kapetan je izjemno prijazen, odrine pa iz mesta ob reki, kjer je možno do obale pripeljati voziček in si ga primoran zložiti samo za to, da ga spraviš na ladjo. Poleg tega pa na ladjici ponujajo tudi napitke in to po nižjih cenah kot v mestu. Pelje tudi dlje kot nekatere druge ladjice in (ne nepomembno, če imaš na ladji štiriletnika) vozi hitreje 😉. Pa še edina lesena ladjica na Ljubljanici je.

Če imate imate v družini ljubitelje vozil, bosta zagotovo aktualna dva muzeja – Tehniški muzej Bistra in Železniški muzej slovenskih železnic. Našega otroka sta navdušila oba. Oba imata sicer še kar nekaj prostora za izboljšave, a poleg razstavljenih predmetov, prepričata tudi s prijaznostjo in toplino osebja. In v nobenem ni bilo gneče, kar je tudi dobrodošlo, ko si na ogledih z dojenčki in malčkih.

V Ljubljani seveda ne gre spregledati niti živalskega vrta. V naši družini sicer največ interesa za živali kažem jaz, otroka pa ga več za resnično odlična igrala, ki so bila v najhujši vročini celo v senci. Kljub temu smo našli nekaj živali, ki so nas vse pritegnile. Največ zanimanja je vsekakor požel morski lev, pa tudi žirafa, slon … Osebno pa smo mi bile najbolj simpatične surikate in mačje pande.

Seveda tudi samo mesto skriva in odkriva veliko zanimivih kotičkov. Veliko presenečenje je bila letos Križevniška ulica, za otroka pa so bile najbolj zanimive fontane, območje z lastnim vremenom na Prešernovem trgu in kajpada obrežje Ljubljanice. Verjamemo pa, da bomo ob naslednjem obisku izvohali še kakšno prikupno skrivnost :).

One thought on “Po Ljubljani naokrog

Leave a comment