Starševstvo

Prelep, da bi bil fant

Sin, silno živahen štiriletnik, velik ljubitelj kmetijskih in gradbenih strojev, ki jih ima običajno tudi na vsaj enem kosu oblačil, se je v zadnjem času začel predstavljati: “Jaz sem fant z dolgimi lasmi.” Poteza ni nespametna, saj zaradi njegovih dolgih las večina ljudi meni, da je deklica. Včasih težko verjamejo, da je fant še potem, ko to že povemo. Padla (in se samo enkrat) je tudi že pripomba, da je za fanta pač prelep. Za njegovimi dolgimi lasmi ni posebne zgodbe. Ima lepe kodre in škoda mi je, da bi mu jih postrigli, da ne govorimo o tem, da ga sedenje pri frizerju zagotovo ne bi zabavalo, mene pa posledično še manj. Dokler torej ne bo imel želje po kratki frizuri, bo imel dolge lase.
Ob vsem pritoževanju nad ločevanjem med fantovskimi in dekliškimi igračami v trgovinah (pa čeprav smo starši tisti, ki takšno ali drugačno igračo na koncu kupimo, velik del njihovih uporabnikov pa tako ne zna prebrati oznake), na koncu pristanemo na tem, da spol očitno definira dolžina las. Še dobro, da imajo v naši družini moški daljše kot ženske 😂.

tuyUmh%tR3C9Po5cP3IX5g

Čeprav me stereotipi o dečkih in deklicah v splošnem motijo, pa hkrati verjamem (in tudi raziskave kažejo v tej smeri), da so razlike med spoloma kaj več kot zgolj kulturni konstrukt. Tako ne verjamem v enakost med spoloma, verjamem pa, da lahko moja otroka samostojno izbirata svoje interese, hobije in tudi zunanji izgled. Borba za enakost se mi zdi absurdna ob dejstvu, da se moški in ženske razlikujemo ne samo v kromosomu, pač pa tudi v količini hormonov (testosteron se pri zarodkih moškega spola v velikih količinah sprošča že pred rojstvom). Raziskave pa kažejo, da se deklice in dečki v interesih razlikujejo že dan po rojstvu, ko dečki posvečajo več pozornosti mobilu, deklice pa fotografiji obraza.

Zanikati razlike med spoloma, se mi tako zdi absurdno. Težava pa seveda nastane, če nam stereotipi (ne nujno neresnični) predstavljajo v življenju omejitve. Da torej verjamemo, da v nečem nismo dobri, nečesa ne zmoremo ali ne smemo, ker pripadamo določenemu spolu. Opolnomočenja spolnih vlog tako ne vidim v tem, da sin ne sme imeti traktorjev ali hči ne bo smela imeti Barbik. Vidim ga v tem, da bo tudi ona lahko imela traktorje in on Barbike. In predvsem v tem, da jim dovolim, da si utirata svojo pot, naj bo ta skladna s spolno stereotipnimi vlogami ali ne.

trPHOWL7So27ynx4fUdzbQ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s