Potepanja

Cordoba – dragulj na zemljevidu sveta

Kako jo doživeti?

Cordoba je odlično mesto za raziskovanje na dveh nogah. Kako drugače pravzaprav po njenih ozkih ulicah niti ne bo šlo. Poleg v prejšnjem postu opisanih znamenitosti, pa seveda mesto nudi še mnogo več. V njem najdemo tudi številne ostanke rimske kulture, med drugim še vedno funkcionalen rimski most, pa znamenite cvetlične lončke na hišah, številne muzeje, galerije, židovsko četrt. Tudi kulturna doživetja, med katerimi zagotovo ne gre zamuditi večera flamenka.

Kaj jesti?

Španija kot takšna je kulinarično izjemno bogata destinacija in mnogo znamenitih jedi, je kajpada značilnih tudi za Cordobo. Zaradi arabskih vplivov, pa lahko poleg klasičnih španskih jedi v mestu najdete tudi izjemno arabsko kulinariko.

Zagotovo velja v mestu poskusiti njihovo lastno različico gazpacha, in sicer salmorejo. Hladna paradižnikova juha, ki je za razliko od gazpacha zgoščena s kruhom ter posrežena s kockami španskega pršuta in trdo kuhanih jajc. Zamuditi ne gre seveda niti španske tortilije, paele … Za ljubitelje pohanega pa vam bodo postregli s flaquitasi. Prileže se kajpada tudi osvežitev – poleg zagotovo vsem znane sangrije se prileže tudi Tinto de verano (poletno vino), ki je rdeče vino zmešano s sodo (običajno limonado).

Kaj odnesti domov?

Na Cordobskih ulicah se tudi pri spominkih mešajo evropski in arabski vplivi. Veliko je delavnic in trgovin z usnjem, pa keramiko z značilnimi poslikavami in celo kašmirjem. Lokalne umetnike lahko podprete in kupite njihove izdelke v Patios artesanos. Nekaj je tudi zelo lepih trgovin z navdihim flamenka, najbolj se mi je prikupila Las Karmelas, ki združuje flamenko z nekoliko modernejšim, igrivim dizajnom. Od tradicionalnih spominkov s svežim dizajnom odstopa tudi Simplemente Córdoba by Sol Courrege Boné.

Cordoba je znana tudi po nekaterih kulinaričnih produktih – oljčnem olju, lokalni vrsti šerija (Pedro Ximénez) in pomarančnem vinu, ki ga izdelujejo tako, da v sladko belo vino namočijo lupine sicer izjemo grenkih pomaranč, ki jih je lokalno v obilici.

Tudi brez nakupa spominkov pa je Cordoba mesto, ki ga boste zagotovo še dolgo nosili v srcu.

Leave a comment