Potepanja

Lipica – kraj neizkoriščenih potencialov

Lipica je čaroben kraj. Ne samo zaradi belih lipicancev, ki se pasejo po pašnikih naokrog, pač pa tudi zaradi kraške pokrajine same. Čudovitih drevoredov, poetičnih belih ograd in miru, ki nas obdaja. Turistični biser, a le v lepem vremenu in za kratek čas.

Novo prenovljen hotel Maestoso smo imeli na radarju že nekaj časa, za krompirjeve počitnice pa smo se nato odločili za bivanje tam. Odhajamo mešanih občutkov. Hotel sam je lepo prenovljen, soba (suita) je bila prostorna in dobro opremljena. Kot starša sva morda pogrešala nekoliko več zasebnosti, ki bi jo zagotovila vrata med spalnim prostorom otrok in spalnico, a največja nelogičnost je ta, da ima kopalnica čudovit razgled na travnike in dostop na balkon, medtem ko spalnica gleda na drug krak hotela. Zmanjka tudi pri detajlih – mini bar se ne polni dnevno, morda sploh ne glede na to, da nas je v njem pričakala prazna steklenička ene izmed žganih pijač. Čeprav je soba namenjena za štiri, sta bila v njej le dva kozarca. Skratka detajli, katerih izboljšanje pa ne bi terjalo pretiranega finančnega vložka.

Doživetja, ki jih nudita hotel in konjušnica so zanimiva, a žal v veliki meri omejena na lepo vreme. V družinskem paketu so vključene neomejene količine disk in mini golfa (nekoliko retro, a vseeno zabavno). Na voljo so tudi ogledi konjušnjice, znotraj katere je tudi majhen, a prejeten in interaktiven muzej lipicancev. Dodatne aktivnosti pa so žal precej omejene in na voljo ob doplačilu. Ujeli smo poni klub, kjer lahko otroci spoznajo, božajo in vodijo ponije. Jahanje ni možno – čeprav je 30 let nazaj bilo.

Znotraj hotela je otrokom namenjen le en kotiček, piramida z blazinami ob recepciji. Tam se sicer otroci zamotijo kar dolgo, vsekakor ne bi bila odveč še kakšna igralnica. Šepa tudi ponudba v restavraciji, ki ima sicer zelo privlačne opcije za odrasle in tudi izvedba je na nivoju, za otroke pa nič.

Deževne jesenske dni smo tako delno preživeli v kraških jamah in poiskali aqua park na obali, a bi si želeli, da bi bilo tudi v hotelu več opcij. Sploh če upoštevamo, da je cena v tem terminu primerljiva s hotelom Falkensteiner v Zadru ali Amarin v Rovinju.

Obisk Lipice vsekakor priporočamo. Kraj je magično lep in pogled na lipicance na pašniku ali celo srnice, ki so tekle ob hotelu je neprecenljiv. Hotel je prenovljen okusno in domiselno, kulinarična ponudba v restavraciji pa je na visokem nivoju. Do čiste petice jim manjajo dodatne opcije za preživljanje prostega časa, ko so dnevi malo bolj turobni. To bi bržkone pomagalo tudi pri večji zasedenosti hotelskih kapacitet.

Leave a comment